Ta hand om vattnet

Vatten är vårt kanske viktigaste livsmedel – en förutsättning för att vi ska överleva. Vi använder samma vatten om och om igen. Därför är det viktigt att vi är rädda om både vattnet och VA-nätet som förser oss med friskt vatten och som renar avloppsvattnet. Tänk på vad du spolar ner i avloppet!

Vad får spolas ner i toaletten?

I toaletten får du bara spola ner sådant som du har ätit eller druckit först, och så toalettpapper förstås. Att endast spola ner kiss, bajs och toalettpapper i din toalett är ett enkelt sätt att bidra till ett bättre och renare vatten.

Skräp som hushållspapper, servetter, tops, bindor, hår, tandpetare och liknande slänger du i papperskorgen. Då blir det inte stopp i din toalett och vi kan rena vattnet ännu bättre på våra anläggningar och släppa tillbaka ett än renare vatten till Mälaren igen.

Så tar du hand om vattnet

När du steker eller friterar mat blir det ofta fett kvar i stekpannan – häll inte ut det i vasken när du diskar. Anledningen är att fett och olja som spolas ner i avloppet stelnar och blir till stora cementliknande proppar som fastnar på insidan av ledningar och i avloppspumpar där de kan orsaka stora problem och leda till stopp i avloppet.

Gör så här:

  • Om det är lite fett kan du torka upp det med hushållspapper och lägga det i papperspåsen för matavfall.
  • Är det mycket fett häller du det i en flaska eller en plastburk med tätslutande lock och lämmnar det för återvinning till återvinningscentralerna Returen eller Tveta.
  • Du kan också hälla fettet i en plastburk med tättslutande lock och lägga i restavfallet. 

Det är svårt för avloppsreningsverken att rena vattnet från mediciner. Häll därför inte ut överblivna mediciner i avloppet, utan lämna in dem på apoteket i stället.

Färgrester räknas som farligt avfall och lämnas på en återvinningscentral. Det gäller all färg: vattenbaserad, vattenlöslig och även miljömärkt eller färg som benämns som miljövänlig.

All färg innehåller nämligen ämnen som är mer eller mindre skadliga för avloppsreningsverket och miljön.

Observera att vissa konstnärsfärger, till exempel kadmiumgult och kadmiumrött, innehåller det giftiga ämnet kadmium, som är mycket skadligt för miljön och oss människor.

Tänk på att inte skölja av penslar under kranen utan torka i stället av dem.

Även trasor, tomma tuber med mera lämnas som farligt avfall på någon av våra återvinningscentraler.

Du fultvättar väl inte din bil? Fultvätt innebär att tvätta bilen på en garageuppfart eller gata där orenat vatten rinner direkt ut i naturen via en dagvattenbrunn och förorenar närmaste vattendrag, sjö eller hav.

Vi vill alla bada i rent vatten. Genom att tvätta din bil i en miljövänlig biltvätt bidrar du till ett renare vatten och en bättre miljö.

Lite längre ner på den här sidan får du svar på tre vanliga myter om att tvätta bilen.

Använd lagom mycket tvättmedel när du tvättar. I Södertälje har vi mjukt vatten vilket innebär att du kan dosera sparsamt med disk- och tvättmedel. Det spar på miljön och tvättmedlet räcker längre.

Tyger av syntetmaterial, som fleece, polyester och akryl släpper ifrån sig mikroplaster när de tvättas. Även om mycket fångas upp på reningsverken hamnar ändå miljontals små mikroplast-rester i våra vattendrag varje timme.

Genom att välja bort plagg i syntetmaterial och vädra oftare än att tvätta bidrar du till att minska plasten i havet. Du kan också använda en särskild sorts tvättpåse som fångar upp mikroplaster.

Visst är det skönt att träna – och ännu skönare att slippa lukta svett när du gör det! Men visste du att så kallade luktfria sportkläder kan innehålla antibakteriellt silver?

Branschorganisationen Svenskt Vattens undersökning ”Silverläckan” visar att efter bara tio tvättar har 31-90 procent av silvret tvättats ur. Silvret är giftigt och toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön.