Emir Gazibegovic.
Porträttet

”Fler måste våga berätta”

Emir Gazibegovic har en lång karriär inom polisen bakom sig. Nu har han tagit över som säkerhetschef för Södertälje kommun och Telgekoncernen. Han uppmanar lokalbefolkningen att berätta vad som sker i närområdet.

Fullbokad kalender

Det är svårt att hitta en ledig tid i Emir Gazibegovics kalender. Dagarna är uppbokade, det är nästan på gränsen, konstaterar han. Efter 17 år inom polisen varav 15 års arbete med organiserad brottslighet är hans kompetens efterfrågad.

– Både organiserad brottslighet och ungdomskriminalitet är frågor som är prioriterade i Södertälje. Finns ambitionen finns utrymme för att testa nya arbetsmetoder, säger Emir Gazibegovic.

Ville göra skillnad

I dag är han mer uppklädd än vanligt, i kostym och oljerock. Som polis hade han mest ”förortskläder”, som han själv utrycker det. Det var viljan att göra skillnad som ledde honom in i polisyrket.

- Jag har vigt min yrkeskarriär åt samhällsuppdraget. Jag har alltid haft ett starkt rättspatos och har med mig hemifrån att det är viktigt att göra rätt för sig, säger Emir Gazibegovic.

Emir Gazibegovic.

Emir Gazibegovic växte upp i Hallonbergen i Sundbyberg. Ett starkt rättspatos och viljan att göra rätt för sig fick han med sig hemifrån.

Från Bosnien till Hallonbergen

Familjen flydde kriget i Bosnien och landade i Stockholmsförorten Hallonbergen. Emir var då 11 år. Gängkriminalitet fanns redan då, men det talades om det på ett annat sätt.

- Jag har aldrig gillat att se när vissa personer utnyttjar andra. Det är vad kriminalitet går ut på, att någon utnyttjar någon annans utsatta läge.

”En fantastisk kulturresa i Södertälje”

Efter att ha avklarat Polishögskolan 2006 arbetade Emir till en början som spanare och utredare för att sedan gå vidare till olika chefsroller inom organisationen, senast som operativ samordnare.

I maj började han den nya rollen som säkerhetschef för Södertälje kommun och bolagen inom Telgekoncernen. Uppdraget omfattar frågor som rör personalskydd, brandskydd och den del av det brottsförebyggande arbetet som ligger på kommunen. Han ansvarar också för att bygga upp det lokala civilförsvaret.

– Det har skett en fantastisk kulturresa i Södertälje där problematiken med brottsligheten har lyfts upp. Det har gjorts stora insatser mot välfärdsbrottslighet, avfallsbrott och organiserad brottlighet, bland annat i form av otillåten markanvändning. Jag tittar nu på hur vi ska ta det vidare in i ett mer operativt steg, där vi kan arbeta med konkreta åtgärder, säger han.

”Polisen kan inte vara i varenda
portuppgång, garage och källare”

Komplex utmaning

Det finns ingen enkel lösning på den våldsvåg som råder i Stockholmsområdet, enligt Emir Gazibegovic. Enbart hårdare straff kommer inte att hjälpa.

– Det fungerar bra för gemene man som har ett ordnat liv med familj och jobb men det fungerar inte avskräckande för individer som inte ser en framtid framför sig, eller som inte uppfattar att de har något att förlora.

Vad behövs mer?

– Det behövs en samhällsförändring. Det räcker inte heller med bättre fritidsaktiviteter eller att bygga en fotbollsplan för att förhindra ungdomar från att begå brott. Det gäller att identifiera faktorerna som gör att unga individer begår brott, säger Emir Gazibegovic. 

Ett större ansvar för övergripande frågor som utanförskap, tystnadskultur och insocialisering av ungdomar i kriminalitet ligger nu på kommunen. Möjligheten att kunna dela uppgifter mellan polis, skola och socialtjänst är en viktig åtgärd som gör det lättare att hantera en enskild ungdom, enligt Emir Gazibegovic. Samtidigt behöver hela samhället hjälpas åt för att problemen ska lösas.

– Om ingen vill eller vågar berätta har vi ingen gemensam insats i de här frågorna. Tystandskulturen är en barriär för samhällsengagemanget. 

Hur får vi människor att våga berätta?

– Fler behöver veta att det går att lämna anonyma tips, även om det inte går att vittna anonymt i en rättsprocess. Tipsen spåras inte. Det är lätt att tro att polisen vet vad som pågår överallt men så är det inte.

– Polisen kan inte vara i varenda portuppgång, garage och källare. Det är människorna som bor där som vet vad som händer. Det behövs mer hjälp från lokalsamhället, säger Emir Gazibegovic.

Det här är Emir Gazibegovic
  • Ålder: 42 år.
  • Bor: Stockholm.
  • Aktuell: Ny säkerhetschef för Södertälje kommun och Telgekoncernen sedan i maj 2023.
  • Bakgrund: Gick ut Polishögskolan år 2006 och har sedan dess arbetat som utredare, spanare och haft olika chefsroller inom polisen.
  • På fritiden: Ägnar sig gärna åt att träna på gym, löpning, flugfiske i svenska fjällen och offpist-skidåkning.
  • Varningsikon
    Tipsa polisen

    Sök efter ”Tipsa polisen” på polisen.se eller ring 114 14.

    Dina uppgifter sparas eller spåras inte. Du behöver inte skriva ditt namn om du inte vill utan kan välja att bara ange vad du sett och vad du vet.