”Det gäller att ha disciplin”
Det är fredagseftermiddag och Miranda Tibbling har precis slutat skolan när Telgebo träffar henne i november. Det har gått en månad sedan 18-åringen från Järna kammade hem VM-vinsten i parkour i Japan, i grenen speed.
På ett kafé i hemtrakten tar hon en klunk från en kopp varm choklad. I vår tar hon studenten, då blir det parkour på heltid.
– Jag vill se hur långt jag kan gå när jag inte har skola på dagarna, säger Miranda Tibbling.
Frihet och gemenskap
Intresset för parkour kom när hon som elvaåring såg sin bror göra bakåtvolter. På Mariaskolan i Järna erbjöds träningar efter skolan. Miranda fattade snabbt tycke för sporten, som hon upptäckte var mindre strikt än fotbollsträningarna. Länge var hon den enda tjejen bland kompisarna som höll på med parkour.
– Jag gillade att det var så fritt. Jag kunde bestämma själv hur jag ville lära mig saker, säger Miranda.
Hon upptäckte också att det fanns en gemenskap inom parkouren, där de aktiva stöttar och inspirerar varandra. Även de utmanande rörelserna blev en dragningskraft.
– Läskiga moment ger adrenalinpåslag. Om jag klarar något som jag tränat på i flera månader känner jag mig stolt, säger hon.
Första parkour-VM i år
Namnet parkour kommer från franskans parcours du combattant som betyder hinderbana. I år hölls för första gången VM i sporten.
Det finns två tävlingsgrenar: speed och freestyle. Den första handlar om att ta sig igenom en hinderbana från start till mål på kortast tid, den andra om att själv göra upp ett program med rörelser som bedöms utifrån en rad kriterier.
”Den coolaste tävlingen”
VM var inte Miranda Tibblings första framstående placering i en tävling. Sedan tidigare hade hon fyra medaljer från världscupen och två från World Games, där den senare är för idrotter som strävar efter att vara med i OS. För parkour kan det vara nära, år 2024 kan sporten prövas för att bli en OS-gren till år 2028.
Miranda blev också utvald som deltagare i Red Bulls Art of Motion. Tävlingen ägde rum i juni på den grekiska ön Astypalea.
– För parkouratleter är det den coolaste tävling man kan vara med i. Den är ikonisk och det är inte så många som blir uttagna. I år hade vi fått tillåtelse att vara bland de vita, grekiska husen och hoppa runt bland hustaken, säger hon.
18-åriga Miranda Tibbling från Järna kan titulera sig världsmästare i parkour. Miranda tog hem den historiska första titeln i damernas speedfinal i Tokyo, Japan när det första parkour-VM någonsin arrangerades i oktober 2022. Vill du testa på parkour kan du göra det i aktivitetsparken i Hovsjö.
”Läskiga moment ger adrenalinpåslag”
Familjen inspirerar
Inför VM i Tokyo i oktober i år såg Miranda till att vara på plats en vecka innan tävlingarna började. Dels för att vänja sig vid tidsskillnaden, dels för att hinna se staden.
Inför tävlingsstarten har hon en särskild ritual.
– Jag lyssnar på hiphop som jag stänger av en minut innan jag kör.
Inom familjen har idrotten alltid spelat en viktig roll. Brodern har spelat i Assyriska FF i Superettan och Mirandas mamma har varit framstående inom brottning.
– Mamma var ensamstående men körde på ändå. Vi barn fick alltid följa med när hon brottades. Det var inspirerande att se hur hon aldrig gav upp. Det har jag tagit med mig, det går om man vill.
Det är också till mamma Miranda ringer när motivationen tryter.
– Då säger hon något i stil med att hon vet att jag egentligen vill, även om jag har tappat motivationen just då.
”Motivationen kommer och går”
Miranda bästa tips till någon som vill börja med parkour är att gå med i en förening. Och för att bli bra går det inte alltid att förlita sig på motivationen.
– Det gäller att ha disciplin, det kommer inte att vara roligt hela tiden. I början lär man sig snabbt men sedan tar det längre tid. Motivationen kommer och går.
Flera träningspass i veckan
Parkour är relativt billigt jämfört med andra idrotter men tävlingar utomlands kostar pengar. Atleter som placerar sig högt kan få resor betalda av Svenska Gymnastikförbundet.
Vid sidan av träning och skola sparar Miranda Tibbling så mycket pengar som möjligt av prispengarna och från extrajobbet på en trampolinpark. I nuläget finns en sponsor med i bilden, och flera har visat intresse.
Mirandra tränar parkour fyra till fem gånger i veckan och utöver det tre till fyra gånger i veckan på gym. Det är viktigt att vara stark och ha god kondition för att kroppen ska hålla för volter och andra krävande moment. Miranda har lärt sig den hårda vägen, hon har både brutit smalben och haft knäproblem under åren.
Väljer träning framför fest
På fredagskvällen ska hon hoppa på pendeln till Sollentuna för kvällens träning, en prioritering inte alla 18-åringar skulle göra.
– Jag tillbringar hellre två timmar i en träningshall i stället för att gå ut och festa. Det gäller att tycka att det är kul.
Förhoppningen är att flytta utomlands nästa år, kanske till Spanien eller Portugal.
– Jag vill bo i ett varmt land där det går att träna utomhus under större delen av året, säger Miranda.
Det här är Miranda Tibbling
- Ålder: 18 år
- Gör: Världsmästare i parkour. Läser sista året på gymnasiet
- Meriter: Vann i oktober VM-guld i parkour i Tokyo, i grenen speed. Har fyra medaljer från världscupen, två från World Games och har deltagit i Red Bull-tävlingen Art of Motion.
- När jag inte tränar: Jag tycker om att fota, filma och umgås med vänner.