Lyssna först, gör sedan
I den här artikeln vill vi berätta om någonting personligt som också är svårt: våld i nära relationer. Som hyresvärd vill vi inte att det ska hända där du bor, nära dig.
Tveka inte att anmäla
Ibland blir man arg, men det finns en gräns när ilska övergår i våld. ”Blir du slagen eller hotad av någon som står dig nära? Det kan vara en sambo, förälder eller ett syskon. Tveka inte att anmäla”, skriver polisen på sin webbplats.
Utbildad personal ökar tryggheten
Våld i nära relationer har länge betraktats som ett globalt folkhälsoproblem och Sverige är inget undantag. På Telge Bostäder vill vi självklart att alla ska trivas och känna sig trygga. Därför har vi utbildat flera av våra medarbetare i ämnet våld i nära relationer. En av dem är Milad Dergham, samordnare för Telge Bostäders trivselvärdar.
Måndag till fredag syns hans team mellan husen i våra bostadsområden. Om han skulle möta en ilsken person eller höra någon bråka i en trappuppgång vet han precis hur man ska göra.
– Kursen har öppnat upp för ett nytt sätt att tänka, inte minst för hur man möter aggressivitet. Det är bara att ta det lugnt och lyssna så lugnar personen ner sig, säger Milan Dergham.
Medarbetare som har utbildats i att hantera våld i nära relationer
- Trivselvärdar
- Förvaltare
- Målare
- Medarbetare inom social hållbarhet
Fördel att kunna många språk
Att Milad talar svenska, arabiska, engelska, lite suryoyo plus några ord och fraser på polska och finska gör att han också kan lista ut vad folk vill säga.
Syftet med jobbet som trivselvärd, menar Milad, är att se till att det är ordning och reda och det uppstår genom att hjälpa till och mötas på ett trevligt sätt.
Trivselvärden Milad Dergham talar många språk, enligt honom är det viktigaste att ta det lugnt och lyssna – även när motparten är arg och du hamnar i en hotfull situation.
Tillsammans gör vi skillnad
Hur förhindrar man då våld i nära relation? Det första steget är att erkänna att det finns, kanske till och med hos grannen eller i det egna hemmet. Nästa steg är ”ta ett steg tillbaka”.
Inom psykologin kallas detta för lågaffektivt bemötande, vilket bygger på insikten att personer med utmanande beteende ofta har svårigheter att hantera sin ilska och att känslor smittar. Den som är arg blir alltså ännu argare om du argumenterar emot.
– Tanken med att utbilda våra medarbetare är att öka medvetenheten om hur våldet i nära relationer fungerar och hur vi som är nära kan agera för att förebygga och stoppa det, säger Gülseren Büyükbalik, som både är Milads chef och den som ansvarar för frågor kring social hållbarhet på Telge Bostäder.
En liten fråga som kan göra skillnad
Hur gör du då om du är orolig för att någon blir misshandlad i huset där du bor?
– Knacka på och ställ en fråga, ”Har ni sett min katt?” eller något liknande. Då uppstår en paus som kanske gör att personen lugnar ner sig lite, säger Milad Dergham.
Så här gör du om du misstänker våld i nära relationer
-
Knacka på dörren för att höra hur det är. Du behöver inte stå kvar, det kan hjälpa bara att visa att någon har uppmärksammat vad som pågår.
-
Om du känner dig rädd – hämta hjälp av andra. Fler grannar kan bidra
till att skapa mer trygghet. -
Om situationen är akut eller hotfull, ring polisen på 112.
-
Är du orolig för att ett barn far illa, kontakta socialtjänsten och gör
en orosanmälan.