En hållbar jul
Sophantering har blivit en alltmer aktuell fråga i takt med att kostnaderna för felsorterat avfall fortsätter att öka. Denna utveckling ställer krav på både hyresgäster och Telge Bostäder att tänka mer kreativt och hållbart när det kommer till hantering av avfall.
Men vad kan vi göra för att minska dessa kostnader och samtidigt bidra till en mer hållbar miljö? Under julen skapas en större mängd avfall genom julmat, klappar och pynt.
Se till att planera inhandlingen till julbordet för att minska matsvinnet och använd resterna för att skapa nya rätter. För att slå in julklappar kan du använda dig av sådant som redan finns i hemmet, till exempel tidningspapper. Eller varför inte handla julklappar och julpynt second hand så värnar du om miljön genom hållbar konsumtion.
Genom att bli mer medvetna om våra konsumtionsvanor kan vi tillsammans bidra till en mer hållbar framtid.
Svin(n)smart att ta hand om mat
Att mat har passerat sitt bäst före-datum betyder inte automatiskt att den blivit dålig – den håller ofta långt efter, utan försämrad smak och kvalitet.
Använd dina sinnen, lukta och smaka för att avgöra. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Ofta får du också vägledning av förpackningen.
En bra temperatur i kylskåpet är +4 °C, medan -18 °C är lagom i frysen.
Lär dig prata svinniska
Kylchilla – att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla, maten håller ju längre!
Restsamtal – att ringa hem och kolla vad som redan finns innan du handlar mer.
Doggybagga – att fråga restaurangen efter en matlåda för resterna.
Svinntage – när gårdagens middag är ännu godare dagen efter.
Vaskvägra – att inte slänga mat som fortfarande funkar utmärkt att äta.
Sortera lätt och rätt med sorteringsguiden
Ta hjälp av vår sorteringsguide och gör det lätt att sortera rätt! Sök på produkt, förpackning, material eller avfallstyp och få svar på hur och var du kan sortera avfallet.