Hållbara kläder - låt dina kläder leva längre

De flesta av oss har dem – de där stora massorna av tyg i garderoben, en garderob som svämmar över och snart slukar oss. Och vi fortsätter att fylla på. Varje år tillkommer 14 kilo textilier till den överfulla garderoben.

Överkonsumtion av kläder och textilier

Svenskarnas konsumtion av textilier har ökat, mycket på grund av att det är så billigt med nya kläder och tyger till hemmet. Men det som är billigt har ofta ett annat pris, nämligen för miljön, klimatet och hälsan.

Själva produktionen av textil står för 80 procent av miljöpåverkan, då stora mängder råvaror, vatten, energi och kemikalier används.

Vi väljer sällan kläder och textilier utifrån hållbarhetsperspektivet. I stället handlar det i första hand om utseende, passform och pris. I en undersökning från Naturvårdsverket uppger ändå 83 procent att de skulle kunna tänka sig att köpa färre nya textilier, om de visste att det gör skillnad för miljön. Och det gör det verkligen.

Tips för att skapa en mer hållbar garderob

  • Det mest hållbara plagget är det du redan har. I snitt använder vi våra plagg 7-8 gånger och många plagg används inte alls. Ett tips är att skapa en kapselgarderob (capsule wardrobe) där syftet är att äga färre plagg i bra kvalitet som matchar varandra. På så sätt får du ut fler klädkombinationer med samma plagg och maxar användningen för allt du har i garderoben. 

  • Laga det där lilla hålet, färga eller sy om. Just nu är synlig lagning (visible mending) trendigt. Att använda och vårda det du redan har är en av de viktigaste sakerna du kan göra. Om varje plagg används dubbelt så många gånger jämfört med genomsnittet minskar dess klimatpåverkan med nästan hälften.

  • Vårda kläderna och tvätta smart. Ta hand om dina kläder så håller de längre. Tvätta i lägre temperaturer och skippa torktumlaren. Om du tvättar material som polyester, akryl och nylon, så finns det tvättpåsar som är speciellt framtagna för att samla upp mikroplaster.